Het is nu niet te warm en niet te koud voor klussen die enige inspanning vragen, zoals spitten, schuttingen plaatsen, muurtjes of verhoogde bakken metselen en paden aanleggen. Alles wat u nu nog doet, scheelt weer werk in het toch al drukke voorjaar!
- Vaste planten, bomen en struiken (ver)planten; u kunt nu nog rozen, een mooie bessenstruik of een winterbloeier zoals een toverhazelaar of sierkers planten. Voor op het balkon is de winterjasmijn een aanrader, want deze kan prima in een ruime pot of kuip.
- Vergeet niet voorjaarsbollen te planten.
- Rooi uitgebloeide bol- en knolgewassen, zoals dahlia’s, knolbegonia’s en gladiolen. Doe dat als het blad zwart begint te worden. Bewaar ze op een koele, droge plek.
- U kunt nu nog zogeheten ‘koudekiemers’ zaaien; die komen pas op na een koude periode. Denk aan akelei, gentiaan, Zeeuws knoopje (Astrantia) en wildemanskruid (Pulsatilla).
- Houd het gazon bladvrij, verwijder eventueel mos met een verticuteerhark of -machine en strooi tot slot wat kalk.
- Houd ook de vijver bladvrij.
- Afgevallen blad is niet alleen geschikt voor op de composthoop, maar kunt u ook gebruiken als ook afdekmateriaal voor vorstgevoelige planten.
- Kuipplanten als fuchsia’s en oleanders tijdig in de schuur of garage zetten. U kunt fuchsia’s en geraniums ook laten overwinteren door ze in te kuilen (in te graven in de tuin en ze bedekken met grond) of ze in een flinke kist vol potgrond te bewaren.
- Verbeter de grond met tuinaarde, compost of mest.
- Snoei bomen als berk, esdoorn en walnoot (bij voorjaarssnoei kunnen ze hevig gaan bloeden)
- Verwijder plantensteunen uit de borders.