Coniferen

Coniferen

Coniferen is een verzamelnaam voor naaldbomen en -struiken. De meeste coniferen blijven in de winter groen, slechts enkele soorten, zoals de lariks verliest zijn naalden. Omdat de coniferen zo’n grote en veelzijdige ‘familie’ vormen, kunt u ze in uw tuin op veel verschillende manieren toepassen. Deze tips brengen u alvast op een paar ideeën.

De plek
Coniferen zijn heesters en net als bij andere heestersoorten kun je een onderscheid maken tussen bomen en struiken.
De plaats in de tuin is vooral afhankelijk van de volwassen omvang. Kijk daarom goed op het plantenetiket hoe groot de betreffende conifeer kan worden en vraag bij twijfel advies aan uw tuinadviseur.
Zelfs veel dwergconiferen kunnen zich ontwikkelen tot behoorlijke struiken of bomen. Dat is geen probleem als u de ruimte heeft voor een mooie solitaire boom, maar in veel oudere tuinen is te zien dat de coniferen te dicht op elkaar zijn geplant, wat vaak resulteert in een onverzorgde, saaie aanblik.
Coniferen zijn bovendien vrij moeilijk te verplanten, omdat de verdamping het hele jaar door blijft functioneren. Vooral bij koude wind en zonnig winterweer drogen ze snel uit.

Planten
Bij uw tuincentrum vindt u veel coniferen in een pot. Ze hebben een sterk wortelstelsel en kunnen, behalve bij vorst, het hele jaar door de grond in.

  • Maak een ruim plantgat en vul dit gedeeltelijk op met een mengsel van aarde, tuinturf en compost.
  • Haal de conifeer uit de pot.
  • Knip de pot indien nodig met een snoeischaar open en plant hem net zo diep als hij in de pot stond.
  • Druk de aarde rondom aan met uw voet.
  • Geef direct water en blijf vooral in het begin voldoende water geven.

Hagen
Omdat ze ‘s winters groen blijven, zijn coniferen geliefde haagstruiken.Bijzonder geschikt zijn taxus, thuja (levensboom), chamaecyparis (schijncypres) en cupressocyparis leylandii. Met een taxus is enige voorzichtigheid op zijn plaats, want sommige soorten hebben giftige bessen.

Kleur en vorm
Coniferen worden vaak gekozen vanwege hun speciale vorm of kleur. Een ceder, met zijn imponerende, brede verschijning, is een mooie solitair op een groot gazon, terwijl een slanke jeneverbes het goed doet in een border tussen andere struiken.
De keuze in coniferen is zeer uitgebreid. Zo kan er gekozen worden uit soorten die veel wind kunnen verdragen, die extreem droge grond kunnen hebben, of coniferen die zeer geschikt zijn voor de rotstuin. Kortom variaties genoeg. Mits goed toegepast kunnen ze een mooi accent vormen in uw tuin.
Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over coniferen wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.